4x4 logo

3. forduló, Pusztaederics – 2012. június 09.

Sok jó triálos kis helyen is elfér…

            A Zala megyei Pusztaederics minden évben bekerült a versenyhelyszíneink közé, ez idén sem volt másképp. Bár az időjárás közbeszólt, a hétvége mégis jól sikerült, ehhez pedig nagymértékben hozzájárult a helyi erők lelkesedése, segítőkészsége, és az alig 200 fős község vendégszeretete.

            A pusztaedericsi helyszínről minden triálosnak két dolog jut eszébe: először is a jellegzetes erdős terület, amiről már tudjuk, hogy versenyzés szempontjából nem tartozik a legkönnyebb terepek közé, néhány része még karók nélkül is eléri a modified kategória szintjét. Ezáltal az erdős terület keményen próbára teszi a sofőrök autó feletti uralmát és persze a járműveket is. A másik jellegzetes ”edericsi specialitás” az esti bulizás; ennek megfelelően már az előkészületek estéjén elkezdtük a hétvégét, így egy laza péntek esti partival hangolódtunk rá a másnapi versenyre.
Szombat reggelre már minden készen állt a kezdésre; a pályák mellett foglalt helyet a fesztiválsátor és a büfé Varga Béla irányításával, így senki sem maradt se éhen, se szomjan.
A szárazságnak köszönhetően (amin még a szombati eső sem tudott javítani) szinte mindenhol por volt, kivéve az újonnan kialakított területen, amivel idén változatosabbá sikerült tenni a pályák terepviszonyait. Varga Jeromosék ugyanis most sem semmittevéssel töltötték a verseny előtti napokat, hanem egy eddig triálozásra nem használt részt tettek ”járhatóvá”, ahol viszont a sár dominált a por helyett.
Míg a szalagokon kívül a környező településekből rengeteg néző ácsorgott, addig a pályákon szintén népes versenyzői mezőny teljesített, sok helyi autóssal. A versenyzők 6 kategóriában vágtak neki a szekcióknak. A Pusztaedericshez köthető fun junior kategóriát ezúttal Lenner Márk nyerte, akinek Varga Béla navigált. A második helyet egy remélhetőleg leendő női versenyző, Varga Laura zsebelte be Varga Jeromossal. A fun kategória most is az originalos pályák könnyített útvonalain teljesített, itt Korpics László és Pika Péter vitte el az aranyat. Originalban az átlaghoz képest sokkal több versenyző vágott neki a pályáknak, közülük ezúttal Sollich György bizonyult a legjobbnak. Standardben a Varga-testvérpár, Jeromos és „multinavigátor” Béla álltak a dobogó tetején.
Ha már a standardnél tartunk, nézzük meg egy kicsit részletesebben a szabályzat szerinti követelményeket, amiknek az autóknak meg kell felelniük! Az originalra vonatkozó előírások természetesen erre a kategóriára is vonatkoznak, emellett viszont több műszaki rendelkezésnek és biztonságtechnikai előírásnak is meg kell felelniük. Kezdjük a gumikkal: 4 gumitípus a megengedett; Pápai-nehéz terep, Ficsór-mud track, Mickey Thompson-Baja Claw és Simex. A keréktárcsa átmérője max 18” lehet, szervó kormánymű felszerelhető. Ellentétben az originallal, standardben első és hátsó diffizár is alkalmazható. Hosszabb rugófelfüggesztő kengyel és rugóemelő pogácsa engedélyezett, a rugók pedig a rugótípus megtartása mellett szabadon változtatható. Ami a lökhárítókat illeti; tartozékaikkal együtt eltávolíthatók. A szélvédő megfelelő feltételek mellett szintén eltávolítható (lásd: szabályzat). Bodylift engedélyezett, a motor cserélhető, valamint a hajtáslánc módosítható.
Visszatérve a kategóriákhoz, következzen a modified! Szoros küzdelmek közepette Krucsó Zoltán és Bartos Julianna állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A leglátványosabb szekcióteljesítés Bakos László nevéhez fűződik, aki nem elégedett meg a karókkal, hanem jobbnak látott egy fát is kidönteni a könnyebb haladás érdekében… A promodified kategóriát Magyar Szilárd és Kovács Krisztián nyerte meg, egyre biztosabbá téve ezzel a bajnokságban eddig elért helyezésüket.
A hétvége zárásaként külön kérésre vasárnap szabadedzést tarthatott a fáradhatatlan helyi brigád.
Akár triálozás, akár lazítás szempontjából tekintünk vissza, eredményesnek mondható a hétvége. Köszönet a Varga családnak a területért, az ellátásért és a díjakért, valamint a vendégszerető falubelieknek, akik pár perc alatt még a pénteki ebéd hozzávalóit is megszerezték a pályaépítéssel fáradozó csapatnak!

Lejegyezte: Liza
Lefotózta: MTTE/Csoki

2012 pusztaederics eredmenyek 01